Må kaffet vara med dig!

Vi brukar säga att en gäspning är ett tyst rop på kaffe. Därför är vi glada att erbjuda vårt alldeles eget specialkaffe. Just nu från Honduras där skörden är som bäst så här års.  

Men vad är specialkaffe nu igen?  

Jo, allt kaffe som har över 80 poäng på SCA:s 100-gradiga poängskala får kallas för just specialkaffe. Och det är faktiskt bara 5% av världens kaffe som är specialkaffe. Vårt kaffe har fått hela 84 poäng, vilket vi är mycket stolta över!

Välkommen in på en stärkande kopp!  

kaffe men ny etiket

Ett speciellt specialkaffe!

Här är det, vårt alldeles egna specialkaffe.  

Specialkaffe är en kvalitetsbenämning på kaffe, där det måste överstiga 80 poäng på SCAAs 100-gradiga skala för att få benämnas som just specialkaffe. Ju mer komplexa smaker och aromer kaffet har, desto högre poäng får det. 

Det är alltså inget hokuspokus! Det betyder bara att kaffet är väldigt mycket godare. Den stora skillnaden mellan specialkaffe och vanligt kaffe sitter nämligen i smaken. Kaffet blir sötare och renare, oavsett rostgrad. 

Ett relativt enkelt sätt att se skillnad på ett specialkaffe och ett kaffe av lägre kvalitet är att titta på bönorna. Finns det många skadade och trasiga bönor? Eller många med avvikande färg? Då brukar det även antyda att kaffet är av sämre kvalitet. 

Man kan även smaka på kaffet när det har svalnat lite. Liksom rostgrad kan dölja en del defekter, kan även temperatur göra det. Det är svårt att upptäcka avvikande smaker när kaffet är hett, men när det svalnar är det lättare att känna om kaffet är av hög kvalitet. 

Vårt goda specialkaffe är gjort av noga utvalda, handplockade och långsamt rostade arabicabönor från Honduras, Peru eller Etiopien. Ursprunget beror på vart skörden är som bäst just nu.

Självklart är vårt kaffe ekologiskt och Fairtrade-certifierat för att inte bara smaka gott, utan också göra gott för alla som är med och producerar det. Mellanrostat och alldeles, alldeles underbart!

Bryggmalet och förpackat så att du ska kunna njuta av en rykande, välgörande paus även de stunder du inte är hos oss. 

Välkommen in på en kopp eller köp med dig en kaffepåse hem!

 

Från böna till kopp

Vägen till gott kaffe hittar du här

Fairtrade

Kaffet ska inte bara vara himmelskt gott. Det ska också göra gott för alla som är med och producerar det. Fairtrade innebär att våra representanter besökt plantagen vi samarbetar med och att vi verkar för en handel utan mellanhänder.

kaffe certifiering