Från böna till kopp

Vägen till gott kaffe hittar du här

Det tar ungefär fyra år att göra en riktigt god kopp kaffe. Men hur hamnar det goda kvalitetskaffet i koppen? Välkommen in till en snabbguide!

Frö

Kaffebönan

Vägen till en god kopp kaffe är lång. Allt börjar med en kaffeböna som sätts i jord och som efter några månader blir till en planta. Kaffeplantan sätts sedan ut på fältet där den i lugn och ro får växa sig stark, helst i skuggan av andra träd.

Blomma

Det blommar!

Tre till fyra år efter att kaffeplantorna sattes i jord, har de vuxit upp till träd som blommar. Blommor som sedan blir till kaffebär. För att få fram vårt speciella kaffe i den kvalitet som vi har satt som mål, handplockas endast kaffebär som har exakt rätt färg och mognad för att uppnå en smakprofil full av karaktär, precis som vi vill ha det.

Bären

Kaffebären

Bönan som vi sådde och som tog skydd i skuggan av andra mer mogna träd och till slut blommade har nu förvandlas till ett kaffebär. Det tar ungefär 30-40 veckor för ett kaffebär att bli helt moget och i takt med bärets mognad tilltar även sockerhalten.

Vilket bär ska plockas och vilket ska få sitta kvar och mogna? Det krävs mycket utbildning för att förstå kopplingen mellan moget bär och gott kvalitetskaffe – en uppgift som kaffebönderna klarar galant efter lång och gedigen erfarenhet.

Mogna bär

Plockat för hand

Eftersom bären inte mognar samtidigt, krävs det att bönderna gör ett selektivt urval direkt vid trädet. I din kaffekopp som du dricker ur när du är hos oss eller bär med dig, har bären handplockats för att just säkerställa att de är i rätt mognad. Ett sätt att avgöra mognaden är via färgen på bäret. Rätt mognad på bären är en direkt förutsättning för en riktigt god kopp kaffe. Ett bär med en naturligt högre sockerhalt ger smakprofiler fulla av karaktär och spännande smaker.

 

 

Svartkaffe

En riktigt god kopp kaffe!

När kaffebönorna sorterats, packats och skeppats till Sverige, rostas de för hand. För att locka fram alla smaknyanser som finns i kaffebönan rostar vi i små upplagor, med olika temperatur och tider. Metoden kallas Slow Roast.

När de rostade bönorna kommer till oss, maler och brygger vi dem på plats. Självklart med friskt, kallt vatten uppvärmt till runt 95 grader. Vi har ju lovat dig en himmelsk kopp kaffe, varje gång du stannar hos oss.

takeawaymugg 1000px

Välkommen in och njut av en riktigt god kopp kaffe av hög kvalitet!

Klicka på knappen nedan för att hitta just din lokala butik.